Wilt u als arts of specialist een bijdrage leveren aan een mogelijk nieuw middel voor de behandeling van Alzheimer?

Samenwerken tegen Alzheimer

Helpt u mee?

De impact van de ziekte van Alzheimer

We hoeven u als arts of specialist waarschijnlijk niet te vertellen dat de ziekte voor patiënten en hun naasten ontzettend grote gevolgen heeft. Maar de gevolgen zijn ook groot voor de hele maatschappij: over 25 jaar zijn er waarschijnlijk meer dan een half miljoen mensen met dementie. In 70% van de gevallen is Alzheimer daar de oorzaak van. 

Er zijn medicijnen beschikbaar, maar die verlichten alleen de symptomen van de ziekte. Juist omdat de gevolgen van de ziekte zo groot zijn, is het erg belangrijk dat we een medicijn vinden dat de ziekte vertraagt of zelfs stopt. Hier wordt nu veel onderzoek naar gedaan. Er is een groot aantal mogelijk nieuwe medicijnen dat al getest is door gezonde vrijwilligers en nu door Alzheimer-patiënten getest kan worden. Daarom zoeken we vrijwilligers die een lichte vorm van Alzheimer hebben. En daar speelt u als arts of specialist een belangrijke rol in.

Hoe QPS helpt Alzheimer te bestrijden

Het bestrijden van de ziekte van Alzheimer is ontzettend belangrijk, onder andere vanwege de grote aantallen patiënten en de toenemende vergrijzing. Maar het onderzoek is ingewikkeld en vraagt om een speciale aanpak. QPS doet al jaren onderzoek naar mogelijk nieuwe geneesmiddelen tegen Alzheimer, waardoor we specialistische kennis hebben opgedaan. Ook zijn onze klinieken aangepast aan de wensen van Alzheimer-patiënten en is ons personeel speciaal opgeleid om met het ziektebeeld om te gaan. Het is onze missie om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van mogelijk nieuwe medicijnen tegen Alzheimer, maar dat kunnen we niet alleen.

We werken daarom graag samen met artsen en andere specialisten op het gebied van Alzheimer. Op die manier kunnen we zo gericht mogelijk onderzoek doen, zodat we de kans zo groot mogelijk maken dat er een succesvol medicijn komt. Zo is er bijvoorbeeld onderzoek geweest naar het meten van een eiwit in de hersenen en zijn er 2 onderzoeken waarbij we een mogelijk nieuw geneesmiddel op werkzaamheid testen. Samen met artsen, specialisten en vrijwilliger zetten we de schouders eronder, om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. U kunt daar een belangrijke rol bij spelen.

Wat u kunt doen om Alzheimer te helpen bestrijden

Het uitvoeren van geneesmiddelenonderzoek is onmogelijk zonder vrijwilligers. Het vinden van vrijwilligers met de ziekte van Alzheimer en de bijbehorende specifieke eisen die aan vrijwilligers worden gesteld, is niet makkelijk. We zoeken patiënten die een lichte vorm van Alzheimer hebben, omdat de ziekte in een vroeg stadium het beste te beïnvloeden is. Helaas weten veel mensen in dit stadium nog niet dat ze de ziekte hebben, omdat hij zich nog niet duidelijk heeft gemanifesteerd. Daarom vragen we om uw hulp.

Voor QPS is het namelijk niet makkelijk om in contact te komen met de mensen die we zoeken. U kunt ons helpen door patiënten met een lichte vorm van Alzheimer naar ons door te verwijzen. Bij een actieve samenwerking tussen u en QPS, kunnen we u per deelnemer een interessante vergoeding bieden.

Veelgestelde vragen

 • Welke samenwerkingsmogelijkheden zijn er tussen arts en QPS en wat zijn de voordelen voor de arts?

  QPS brengt u graag een bezoek om de mogelijkheden te bespreken. Een voordeel voor u als arts om een samenwerking met QPS aan te gaan kan zijn dat u uw patient de toegang tot deelname aan geneesmiddelenonderzoek kunt bieden en kunt helpen met de begeleiding tijdens deelname. Patienten zijn vaak blij met aanvullende diagnostiek die ze ondergaan bij deelname. U als arts kunt een vergoeding ontvangen voor uw tijdsinvestering.

 • Hoe wordt de hoogte van de studievergoeding voor de deelnemende patiënt bepaald?

  Deze is afhankelijk van de tijdsduur van het verblijf en van het aantal handelingen die tijdens het onderzoek worden gedaan. De vergoeding is dus niet afhankelijk van een risico en wordt per studie vastgesteld en goedgekeurd door de Medisch Ethische ToetsingsCommissie (METC).

 • Hoe ziet de kliniek er uit?

  Onze onderzoekskliniek bestaat uit verschillende ruimtes. Zo zijn er slaapkamers, huiskamers, eetzalen, recreatieruimtes, onderzoeksruimtes, was- en douchegelegenheden en een binnenplaats. Wat de inrichting betreft doen wij er alles aan de deelnemende patiënt zich zoveel mogelijk “thuis” te laten voelen. Wel hebben de artsen en verpleegkundigen witte jassen aan en zult u uiteraard de nodige medische apparatuur aantreffen. U en de patiënt kunnen alvast een kijkje nemen in onze kliniek door middel van onze virtuele tour.

 • Kan de patient bij QPS parkeren? Wat als de patient geen vervoer heeft?

  Bij QPS Leeuwarden kan de patient parkeren op het MCL terrein, direct ‘naast’ de deur van QPS. QPS regelt uitrijkaarten voor hun patiënten. Wanneer een patiënt geen vervoer naar de QPS kliniek heeft zal QPS dit graag regelen.

 • Moet mijn patient zijn of haar huidige behandeling staken om mee te kunnen doen aan geneesmiddelenonderzoek bij QPS?

  Afhankelijk van het studieprotocol zijn bepaalde geneesmiddelen toegestaan, ook tijdens deelname aan geneesmiddelenonderzoek bij QPS. QPS zal dit vooraf met zowel arts als patient bespreken.

Terugbellen

We nemen graag
contact met u op

Laat vrijblijvend uw gegevens achter. Onze Alzheimer specialist neemt graag telefonisch contact met u op om de mogelijke samenwerking toe te lichten, uw vragen te beantwoorden en eventuele vervolgstappen te bepalen.